İstatistiklere Göre Güneş Yanığına Dikkat! İstatistiklere göre yetişkinlerin üçte biri bu yıl en az bir kez güneş yanığı yaşayacak. Güneş yanıklarının 33 binden fazlası ise acil servise gitmeyi gerektirecek durumda ve güneş yanığının cilt kanseri riskini artırdığı biliniyor. Güneş Yanığı ile Güneş Zehirlenmesi Arasındaki Farklar Sağlık uzmanları, güneş yanığı ile güneş zehirlenmesi arasındaki farkları paylaşırken,…
İstatistiklere göre yetişkinlerin üçte biri bu yıl en az bir kez güneş yanığı yaşayacak. Güneş yanıklarının 33 binden fazlası ise acil servise gitmeyi gerektirecek durumda ve güneş yanığının cilt kanseri riskini artırdığı biliniyor.
Sağlık uzmanları, güneş yanığı ile güneş zehirlenmesi arasındaki farkları paylaşırken, her ikisinin de yetersiz koruma veya hiç koruma olmadan güneşte çok fazla zaman geçirmekten kaynaklandığını belirtiyorlar. Texas Üniversitesi MD Anderson Kanser Merkezi’nde dermatoloji profesörü olan Dr. Anisha Patel, güneş yanığı ve güneş zehirlenmesi arasındaki farkları şu şekilde açıklıyor: “Güneş yanığı ve güneş zehirlenmesi aynı görünebilir, ancak ikincisi daha yoğun olabilir ve genellikle şişlik ve kabarcıklarla karşılaşırsınız. En önemli farklar, baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı ve hızlı kalp atışı gibi sistemik semptomlardır.”
Harvard Health, hafif ila orta dereceli güneş yanığının kızarıklık, ağrı ve dokunulduğunda sıcak hissedilen cilt ile karakterize olduğunu ve üç gün sonra düzelme eğiliminde olduğunu bildiriyor. Güneş zehirlenmesinin belirtileri arasında ise kabarcıklar, şiddetli ağrı, şişlik ve ateş bulunur. Bu belirtiler daha uzun süre devam etme eğilimindedir.
Uzmanlar, güneş yanığı olması durumunda güneşten kaçınmayı, bol su içmeyi, dinlenmeyi ve ağrı kesici kullanarak ağrıyı hafifletmeyi öneriyor. İyileşmeyi yavaşlatabilecek kabarcıkları patlatmamayı veya cilde kortizon uygulamamayı da unutmamak gerekiyor.
Reklam & İşbirliği: [email protected]