NASA’nın Hızlı Sondası: Parker Güneş Sondası
NASA’nın Parker Güneş Sondası, Güneş’in dış tabakasını incelemek üzere görevlendirildi ve şimdiye kadarki en hızlı hareket eden insan yapımı nesne rekorunu egale etti.
İnanılmaz Hız ve Rekor Deneyimi
29 Haziran’da saatte 635 bin 266 kilometre hızla seyahat eden Parker Güneş Sondası, ses hızından yaklaşık 500 kat daha hızlı bir hıza ulaştı. Bu, 2018’de fırlatıldığından beri bu hıza ulaştığı ikinci sefer.
Güneş’e Yaklaşma ve Beklentiler
2025 yılında Güneş’e en yakın konuma geldiğinde yaklaşık 692 bin km/s azami hıza ulaşması beklenen sondanın, bu hızla İstanbul’dan Avusturalya’ya yaklaşık bir dakikada ulaşabileceği belirtiliyor.
Bilimsel Katkı ve Hedefler
Parker Güneş Sondası, Güneş’in etrafında dönerken Venüs’ün yörüngesiyle hizalanarak gezegenin yerçekimini kullanarak Güneş’e yaklaşma hızını artırıyor. Sonda, Güneş’i çevreleyen dönen ultra sıcak plazma kütlesine iyice yaklaşacak ve bilimsel anlayışımızı geliştirmeye yardımcı olmak için çeşitli ölçümler yapacak. Şu ana kadar Güneş’in yüzeyi olduğu düşünülen iyonize gaz tabakasına 7,26 milyon kilometre yaklaşan Parker Güneş Sondası, sonunda 6,12 milyon kilometreye kadar yaklaşması bekleniyor.