Son dönemlerde psikolojik bazı rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan TMS yani Transkraniyal Manyetik Stimülasyon adından sıklıkla söz ettiriyor. Özellikle majör depresif bozukluğu bulunan kişilerin ilgisini çeken bu yöntem Psikiyatri Uzmanı Dr. Ahmet Yassa tarafından açıklandı.
Psikiyatri Uzmanı Dr. Ahmet Yassa bu yöntem ile beyindeki sinir hücrelerinin uyarıldığını ve bunun için manyetik darbelerin kullanıldığını anlattı. TMS ile ağrısız bir şekilde kafatasından geçen beynin farklı bölümlerini ve hücrelerini uyaran manyetik darbelerin özellikle depresyon semptomlarını hafifletebilecek kalıcı bir etkisi olduğundan bahsetti.
Bugün Ülkemizde uygulanan Transkraniyal Manyetik Stimülasyon tedavi yöntemi ile artık sadece majör depresif bozukluklar değil birçok psikiyatrik rahatsızlıklar tedavi ediliyor. Travma sonrası stres bozukluğu, şizofreni, parkinson, alzheimer, kronik ağrılar, inme rehabilitasyonu, nikotin bağımlılığı ve anksiyete bozuklukları bu tedavi yöntemi ile çok başarılı sonuçlara ulaşabiliyor.
TMS tedavilerinde alnınızın yakınındaki kafa derilerinize elektromanyetik bobinler yerleştiriliyor ve bu sayede Depresyonda yer alan beyin bölgesindeki sinir hücreleri uyarılıyor. Böylelikle bu bölgeleri aktive ettiği düşünülüyor. Beyninin nasıl çalıştığını etkileyen bu Stimülasyon sayesinde depresyon semptomlarının hafiflediği ve ruh halinin iyileştiği gözlemleniyor.
TMS Yöntemi çoğunlukla psikiyatri ilaç kullanmak istemeyen hastaların ilk tercihi oluyor. Yan etkisinin bulunmaması ve hızlı bir tedavi yöntemi olması onun hızla yaygınlaşmasının en önemli nedenlerinin başında yer alıyor.