Patates Üretimindeki Sorunlar
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’deki patates üretiminde yaşanan sorunlara dikkat çekti. 1999 yılında 6,5 milyon ton olan patates üretiminin, nüfus artışına rağmen 5,5 milyon tona kadar düştüğünü belirtti. Üreticilerin, düzensiz fiyat istikrarı nedeniyle mağdur olduğunu vurgulayan Gürer, büyükşehirlerde patates fiyatlarının yüksek olmasına rağmen üreticilerin kar edemediğine dikkat çekti.
Üreticilerin Durumu
Gürer, Niğde’nin Çiftlik ilçesinde patates üreticilerini ziyaret ederek sorunlarını dinledi. Bir patates üreticisi olan Hasan Doğruer, patates ekimini şirketleştirmenin ve devletin üreticilerin ürünlerini almamasının sektörü olumsuz etkilediğini dile getirdi. Üreticiler, ton başına 2000 liraya alıcı bulamadıklarını söyledi.
Büyük Şirketler ve Küçük Üreticiler
Gürer, büyük şirketlerin patates üretimine girmesiyle küçük çiftçilerin zor duruma düştüğünü ifade etti. Sözleşmeli tarım yapan şirketlerin ürünleri değer görürken, çiftçilerin ürünlerinin değerlenmediğini belirtti. Depolarda kalan patateslerin tüccarlar tarafından alınmaması ve üreticilerin mağduriyeti de vurgulandı.